1. nagrada in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju v Zadru

Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta je zbor z več kot tridesetletno tradicijo, pevce pa povezuje strast do petja ter umetniškega ustvarjanja. V preteklih letih se je zbor sprva kalil na revijah, kasneje pa tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Lansko leto so pevci praznovali 30 let delovanja zbora in v ta namen pripravili dva koncerta z različnima programoma, s katerima so želeli izpostaviti svojo vrlino petja raznolikih skladb. Po pestri in jubilejni lanski sezoni so se Pomladniki v letošnji podali v nove izzive in eden izmed njih je bilo tudi mednarodno zborovsko tekmovanje v Zadru. Nazadnje so na mednarodnem tekmovanju sodelovali leta 2018 v Italiji, kjer so prejeli 1. mesto v kategoriji folklora, zlato priznanje v kategoriji s sakralno glasbo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo pesmi Ne ouri, ne sejaj.

Z vajami in srečanji preko spleta so pevci nemoteno vadili v času epidemije covid-19 ter na tak način uspeli vzdrževati kvaliteten in visok nivo zborovskega petja. Na letošnje tekmovanje so se intenzivno pripravljali že od oktobra, za uspešno pripravo pa izkoristili tudi kakšen vikend. Mešani pevski  zbor Pomlad že 11. leto zapored vodi zborovodkinja Alenka Podpečan, ki je tudi tokrat izbrala raznolike in zahtevne skladbe ter pripravila pevce na tekmovalni nastop.

Mednarodno tekmovanje v Zadru na Hrvaškem je potekalo od 25. do 28. maja 2023. Mednarodni žiriji, ki jo je vodila Hrvatica Jasenka Ostojić, so se uvrščeni zbori v kategoriji mešanih zborov morali predstaviti s skladbo iz renesanse, skladbo iz romantike, novejšo skladbo, skladbo hrvaškega avtorja in skladbo iz svoje države.

  • Podpečanova je s Pomladniki žirijo očarala s skladbami:
  • Claudio Monteverdi: Cantate Domino
  • Anton Foerster: Ave Maria
  • Branko Stark: Plaudite manibus
  • Eric Whitacre: Sleep
  • Marijan Dović: Zeleni Jurij.

Po petkovem tekmovanju so pevci napeto čakali sobotno večerno razglasitev rezultatov. Predsednica žirije, Jasenka Ostojić, je zboru podelila 1. mesto, zlato priznanje ter bronasti križ opatinje Čike. Visoko število doseženih točk (92) je Pomladnikom prineslo uvrstitev v grand prix tekmovanja, kjer so se obiskovalcem predstavili z dvema skladbama – Dovićevim Zelenim Jurijem in skladbo Penas skladateljice Beatriz Corona. Pomladniki so se ponosno vrnili z Zadra, kjer so z odličnimi rezultati zopet dokazali svojo kvaliteto.