O zboru

O zboru

Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto

Predstavitev zbora

Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta je bil ustanovljen leta 1992 na pobudo Zveze kulturnih organizacij in prve zborovodkinje zbora Jožice Prus. Sprva se je zbor predstavljal predvsem v domačemu okolju na samostojnih koncertih, sčasoma pa si je na podlagi rezultatov z območnih in medobmočnih revij ustvaril ugled v Novem mestu in njegovi širši okolici. Pomladniki smo se kmalu začeli predstavljati tudi izven meja dolenjske regije in se udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer smo osvojili številna priznanja. Šest nastopov na največjem slovenskem tekmovanju Naša Pesem (4 srebrna in 2 bronasti priznanji),  junija 2007 zlato in srebrno priznanje v Bratislavi, zlato odličje in naziv absolutnega grand prix zmagovalca v češkem Olomoucu junija 2009 smo konec leta 2016 nadgradili z zmago na regijskem in prvo nagrado na državnem tematskem tekmovanju Sozvočenja.

V tujini je zbor prvič nastopil leta 1996 v Rimu in Vatikanu, kjer smo peli tudi papežu, istega leta pa gostovali še v Kataloniji. V sklopu sodelovanja s slovenskimi skupnostmi smo leta 2004 nastopali v Banjaluki in Tuzli. Avgusta 2005 smo izvedli svojo največjo koncertno turnejo po Argentini in Čilu, kjer smo nastopili v Buenos Airesu, Mendozi, San Juanu in Santiagu. V sredini oktobra 2009 smo gostovali na Portugalskem, kjer smo obiskali okolico Porta in nastopili na koncertih v Fornosu in Argoncilheju.

Kot eden izmed kulturnih programov v javnem interesu Mestne občine Novo mesto si pomladniki, poleg kakovostnega zborovskega ustvarjanja, prizadevamo promovirati zborovsko petje in spodbujati širšo javnost h kulturnemu udejstvovanju.

Tako je zbor nosilec dveh projektov: Pesem povezuje (od leta 2002 dalje), ki zajema sodelovanje s pevskimi zbori iz Slovenije in tujine ter s tem bogatenje kulturne izmenjave med mesti, občinami in državami, ter projekta PoPmlad, ki stremi k popularizaciji zborovskega petja, s poudarkom na širjenju zanimanja med mladimi.

Raznolikost in dolgoletno  delovanja prikazujejo naši projekti in koncerti, v katerih so zajete različne zvrsti glasbe:

  • Pop in rock glasba, ki je zaznamovala projekt PoPmlad;
  • Slovenske ljudske in umetne pesmi, ki nas povezujejo s projektom Pesem povezuje;
  • Zahtevne zborovske skladbe, ki so nas pripeljale do odličij na tekmovanju Naša pesem in drugih zborovskih tekmovanjih doma in v tujini
  • Tuje zborovske pesmi, ki nas spominjajo na naša gostovanja v Argentini, na Portugalskem, po Balkanu in Evropi ter drugod…

Ob 15-letnici delovanja smo izdali drugo zgoščenko Forte!. Kot zanimivost še to: zbor je pri snemanju albumov sodeloval tudi z znanima glasbenima skupinama Dan D in Siddharta ter popularnimi pevci, kot so Alenka Godec, Nina Pušlar in Oliver Dragojevič.

Prvih 9 let je zbor vodila Jožica Prus. Nato je Pomlad 11-let delovala pod umetniškim vodstvom Fernanda P. Mejiasaleta 2012 pa je dirigentsko palico prevzela zborovodkinja Alenka Podpečan.