Zborovodja

Zborovodja

Alenka Podpečan

Alenka Podpečan je študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je diplomirana glasbena pedagoginja (2014) in magistrica zborovskega dirigiranja (2017, profesor Marko Vatovec). Oba študija je končala z odliko. Leta 2017 je prejela Prešernovo nagrado, ki jo podeljujejo študentom Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke v znanosti in umetnosti. Od leta 2018 do 2022 je bila asistentka na oddelku za zborovsko dirigiranje Akademije za glasbo v Ljubljani in asistentka pri projektnem Mešanem pevskem zboru Glasbene matice pri dirigentu Sebastjanu Vrhovniku. Z njim je kot asistentka sodelovala tudi pri Komornem zboru Akademije za glasbo v Ljubljani.

Foto: Ksenija Mikor

Udeleževala se je mednarodnih in nacionalnih dirigentskih seminarjev in zborovskih tekmovanj kot dirigentka z različnimi zbori, kot so Komorni zbor Krog (Ljubljana), Mešani pevski zbor Cantemus (Kamnik), Komorni zbor Ave (Ljubljana), Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje in Mešani pevski zbor Pomlad (Novo mesto). Poleg zlatih in posebnih priznanj z zbori je dvakrat prejela tudi posebno priznanje za obetavno dirigentko. Leta 2017 je bila povabljena v ZDA (Wisconsin) kot gostujoča dirigentka ter koncertirala z dvema ameriškima zboroma s programom slovenskih skladateljev. Udeležila se je prvega slovenskega državnega tekmovanja mladih zborovskih dirigentov Zvok mojih rok leta 2017 in v finalu osvojila drugo mesto ter dodatne posebne nagrade.

Med letoma 2019 in 2023 je delovala kot profesorica solfeggia na Umetniški gimnaziji Velenje in dirigentka Mešanega mladinskega zbora Šolskega centra Velenje. Od šolskega leta 2022/23 deluje kot dirigentka Mešanega mladinskega zbora in orkestra na Gimnaziji Novo mesto ter od septembra 2023 kot dirigentka Mladinskega zbora RTV SLO. Od leta 2013 redno sodeluje kot pevska članica v mednarodnem priznanem zboru Utopia & Reality Chamber Choir, pri dirigentih Ragnarju Rasmussenu in Urši Lah Rasmussen. Z njim se udeležuje zborovskih projektov po vsem svetu (Norveška, Irska, Kitajska, Rusija, Grčija …). Od leta 2012 vodi Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto.