Zlati z odliko

Pomladnice in pomladniki smo na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb Dolenjske, Bele krajine in Posavja dosegli 90 točk in zlato priznanje z odliko, kar nas navdaja z veseljem in ponosom!

Tekmovanje v organizaciji brežiške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je bilo v soboto, 25. novembra 2023, v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice.

Izmed devetih nastopajočih zasedb smo se v svojem tekmovalnem sporedu pred 3-člansko režijo, ki so jo sestavljali Danica Pirečnik, Andreja Martinjak in Marko Vatovec, predstavili s štirimi skladbami:

  • Jacobus Handl Gallus (1550–1591): QUI CITO DAT, BIS DAT (Carmina Proverbalia, Ovid, ZRC SAZU Ljubljana
  • Anton Foerster (1837–1929): AVE MARIA, op. 107 (antifona za četrto adventno nedeljo, Lk 1: 28. 42), Sumptibus Librariae catholicae – Zadružna tiskarna Ljubljana
  • Andrej Makor (1987): O LUX BEATA TRINITAS, 2013 (Sveti Ambrož), Astrum
  • Marijan Dović (1974): ZELENI JURIJ (po belokranjskih ljudskih motivih), Astrum

Odličen rezultat in osvojeno 2. mesto, je v veliki meri zasluga naše neutrudne zborovodkinje Alenke Podpečan – njena zagnanost, energija, nalezljiva motivacija in zaupanje iz pevk in pevcev izvablja vedno boljše in vedno več.

»Ponosna sem na uspeh našega trdega dela, saj smo na tekmovalnem odru muzikalno in tehnično odpeli tudi nove skladbe, ki smo jih začeli brati šele v začetku tekoče sezone. 

Pomlad je v zadnjih dveh letih naredila čudeže. Trdo in vztrajno delo ter 11 let strukturiranih vaj je obrodilo sladke sadove že maja na mednarodnem tekmovanju v Zadru, zdaj pa je pravo smer pomladniške poti potrdilo tudi priznanje z zlatim odličjem in končnim 2. mestom med tekmovalci naše regije. Zborovsko petje, kakovostno zborovsko petje, je tek na dolge proge in ne ‘šprint’. Pomembno je vztrajati in se »muziki« predati s celim srcem«.

Alenka Podpečan

Vir: https://www.nasizbori.si/priznanja-in-nagrade-regijskega-tekmovanja-dolenjske-posavja-in-bele-krajine/